futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Ha beteg...

Mit tegyünk ha a hörcsög beteg?

Aranyhörcsög betegségeknél ismert az LCM, vagyis az agyhártyagyulladás. Ám szerencsére, az összes törpehörcsög védett ettől a megbetegedéstől! :) 

Bőrmegbetegedések

Semmi ok nincs az aggodalomra, ha idpsebb hörcsögök szőre erősebben hullik és a hasuk táján kis kopasz foltok jelennek meg. Ezek a hormonálisan befolyásolt időskori elváltozások semmit sem befolyásolnak az állat jó közérzetén. Jellemző bőrbetegségeket nem ismerünk, ha a táplálás és elhelyezés optimális. Azért, hogy az ekcémákat és a különböző anyagcserezavarral összefüggő bőrelváltozásokat megelőzzük, ügyeljünk arra, hogy a takarmány tartalmazzon megfelelő mennyiségű biotint (H-vitamin). A biotint pl. a joghurt, a hörcsögök egyik kedvenc csemegéje nagy mennyiségben tartalmazza. A bőr és szőrköntös számára nagyon előnyös, ha rövid kúraként heti kétszer 1-2 csepp búzacsíraolajat adunk száraz kétszersültre vagy pirítósra csöppentve.

Hiánybetegségek

A helytelen illetve egyoldalú táplálás hiánytünetek vagy hiánybetegségek megjelenéséhez vezethet. Ha a kereskedelemben kapható hörcsögtápot fő takarmányként adjuk állatainknak, tudnunk kell, hogy ez még nem elég a teljes tápanyag kielégítésére. Ezért ezt tekintsük alaptakarmánynak, amit mindig ki kell egészíteni egy vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zöld- és lédús takarmánnyal. A hörcsög a természettől fogva állati melléktakarmányt is igényel. Egy kávéskanál túró vagy joghurt már nagyon sok panaszt megszüntetett, és a hörcsögök szívesen is fogyasztják csemegeként. Télen, november és március között tanácsos minden második nap egy-egy cseppet adni valamilyen multivitamin-készítményből- a törpehörcsögöknek 1-1 csepp is megfelelő. A tünetek: fogyás, a szőr hullása, fáradtság és a mozgékonyság, a mozgás látható hiánya, csökkenése, étvágytalanság. Ha kétségünk van afelől, hogy hiánybetegségben szenved-e állatunk, keressük fel az állatorvost, aki gyógyszeres beavatkozással azonnal segíteni tud a bajon. Általában mindenféle hiánybetegséget magunk is könnyen megelőzhetünk vagy megszüntethetünk, ha vitaminokban és ásványi anyagokban megfelelő gazdag takarmányt nyújthatunk állatainknak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden vitaminnak meghatározott szerepe van a szervezetben, és ezek hiánya a szervezetet más betegségek fellépésére is fogékonyabbá teszi.

Szempanaszok

Általában véve kevés azon okok száma, amelyek a hörcsögön szempanaszokat váltana ki. Ezek közül az egyik a huzat, amely kötőhártyagyulladást okozhat. A huzatot mindenáron meg kell akadályoznunk. Orvos által felírt gyulladásgátló szemcseppekkel (pl. a Garasone szemcsepp) néhány nap alatt gyógyulást érhetünk el, ha az okot (huzat) is megszüntetjük. A másik veszélyt a nagyon finom szemcsés alomanyag jelenti, amelyből parányi részecskék az állat kapargálása, túrása közben a szemébe kerülhetnek, és ott gyulladást okozhatnak. Ha ilyenkor nem tudunk gyors segítséget nyújtani, a szem a gennyes válladéktól összeragadhat. Ha ez bekövetkezett, mossuk ki a szemet langyos vízbe vagy kamillateába áztatott vattával, végül szemcseppekkel vagy szemkenőccsel kezeljük a gyógyulásig. Napi kétszeri kezelés esetén 2-3 nap alatt rendbe kell jönnie a szemnek. A hasonló balesetek megelőzése céljából használjunk inkább a kereskedelemben kapható nagyobb darabokból álló, durva alomanyagot kisállataink alá. Idősebb állatoknál előfordulhat, hogy a szem és a látás romlik, gyengül. Ez az öregedéssel előrehaladó folyamat akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet ami azonban a legtöbbször az állat közérzetét, életműködését a legkevésbé sem befolyásolja. Ne felejtsük, hogy a hörcsög mint alkonyi vagy éjszakai állat, a világban való tájékozódáshoz sokkal kevésbé használja a szemét, mint pl. mi, emberek.

Hasmenés

A hasmenés tüneteket a hörcsögöknél nagyon komolyan kell vennünk, mert azonnali beavatkozást, segítséget igényel. Hasmenést a túl sokáig tárolt vagy megromlott takarmánymaradványok éppen úgy előidézhetnek, mint pl. takarmányváltás, nedves, vizes alomanyag, lehűlés, megfázás vagy huzat. A fő tünet, hogy az ürülék puha, nedves, és undorító szagú. Vemhes nőstények esetén a melléktünet, az elvetélés lehet, illetve a magzatok el is halhatnak az anyaméhben. Mivel az említett tünetek az állat számára fenyegető veszélyt jelentenek, emellett a legyengült szervezetet más betegségekkel szemben is fogékonyabbá teszik, rendkívül fontos a gyors beavatkozás. A kezelés: a hörcsögöt azonnal meleg helyre kell vinnünk, mintegy 21-24 °C-os környezetbe. Azért, hogy a hőmérsékletet állandó értéken tartsuk, tanácsos egy infravörös lámpát felszerelni. Ennek távolsága a ketrectől/terráriumtól legalább 50cm legyen. A teljes ketrecet/terráriumot alaposan ki kell tisztogatni, ha szükséges, akár naponta. Az alvóodúnak is teljesen száraznak és nagyon tisztának kell lennie. Az észlelés után ajánlatos az odút és a ketrecet is fertőtlenteni. Zöldtakarmányt, valamint olajtartalmú magvakat pl. napraforgómagot vagy diót ebben az időben nem szabad adni. Az alaptakarmány vízbenfőtt rizs, kis darab kétszersült vagy pirítós kenyér, illetve széna lehet. A folyadék veszteség pótlására kamillateát vagy körömvirágteát adjunk. A körömvirágteának különösen a béltraktusban gyógyító hatása is van, ezért naponta kínáljuk meg az állatot többször is egy-egy kávéskanálnyi mennyiséggel. Ha mindezen rendszabályok mellett sem mutatkozna két napon belül a jelentős javulás, feltétlenül forduljunk az állatorvoshoz, mert az állat további gyengülése az elpusztulás veszélyével fenyeget.

Forrás: Michael Kürschner hörcsögös könyve

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj