futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Futóegér fajokról

Általános

A barátságos, kíváncsi, nagy szemű futóegerek igen népszerű kedvencek. A kisállat-kereskedésekben általában mongol futóegereket lehet kapni, de néha rábukkanhatunk a líbiai fajukra is. Összességében több mint nyolcvan, méretében és színében, farokhosszában, sőt körömszínében igen sokféle futóegérfajta létezik.

 

A vadonban

A futóegerek rágcsálók, különösen a száraz éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodtak: Afrika és Ázsia sivatagaiban és félsivatagos síkságain ugyanúgy megtalálhatók, mint Oroszország délnyugati, illetve Kína északi részén.                                                                              A legtöbb futóegér üregekben tölti a napjait, állandó, körülbelül 20-25°C hőmérsékleten, néha egy-egy kővel vagy röggel eltorlaszolva rejtekhelye bejáratát. A nagy meleg hamar végezhet ezekkel az állatokkal, a legtöbb alfajuk éjszakai életmódot él, csak az éjszaka hűvösében merészkedik ki a szabadba élelmet keresni. A hidegebb, északibb vidékeken elé mongol futóegér és a nagy futóegér azon néhány alfaj közé tartozik, melyek éjjel és nappal egyaránt aktívak.

 

Emésztés

A futóegerek számára létfontosságú a vízszerzés és -raktározás. Bizonyos mennyiségű folyadékra szert tesznek azáltal, hogy ,,elégetik''  a magvakban és az egyéb növényi anyagokban található szénhidrátokat, ám ezeket a táplálékokat akkor gyűjtik be, amikor azok még nedvesek a harmattól. Emésztőrendszerükben igen hatékonyan szvódik fel a víz a táplálékukból, aminek következtében nagyon száraz az ürülékük, erős veséjük pedig a lehető legtöbb vizet tartja vissza, így csak néhány csepp, igen sűrű vizeletet ürítenek. Noha a legtöbb futóegér növényevő, szinte minden faj, a Wagner-egér különösen a csigákat kedveli.

 

Futóegerek otthon

A futóegerek könnyen szelidíthetők, ritkán harapnak, élettartamuk körülbelül két év. Jól ugranak, ám ennek ellenére fogalmuk sincs arról, mit jelent a magasság, tehát nem szabad őket egyedül hagyni az asztalon, ugyanis leugorhatnak és megsérülhetnek.

 

Túlélés a vadonban

A futóegerek teste úgy alakult ki, hogy elősegítse a ragadozókkal szemben túlélésüket. 

*Igen nagy középfülük révén meghallják a baglyok halk szárnysuhogását.

*Szemeik elhelyezkedése révén igen széles a látómezejük.

*Rejtőzködés elősegítése végett szőrzetük színe megegyezik annak a terepnek a színével, melyen élnek. Még ha ugyanahhoz a fajhoz tartoznak is, a sötétbarna vulkáni sziklák között élők szőrzete sötétbarna lesz, a sárgás homokban élőké pedig sárgásbarna.

*Hosszú farkukkal egyensúlyoznak ugráskor, illetve rátámaszkodnak, amikor hátsó lábaikra ágaskodva körülnéznek.

 

A futóegér világos hasi szőrzete visszaveri a forró sivatagi talajról felszálló meleget, s ezzel segít hűvösen tartani az állatot.

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj