futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Futóegér fajokról

Általános

A barátságos, kíváncsi, nagy szemű futóegerek igen népszerű kedvencek. A kisállat-kereskedésekben általában mongol futóegereket lehet kapni, de néha rábukkanhatunk a líbiai fajukra is. Összességében több mint nyolcvan, méretében és színében, farokhosszában, sőt körömszínében igen sokféle futóegérfajta létezik.

 

A vadonban

A futóegerek rágcsálók, különösen a száraz éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodtak: Afrika és Ázsia sivatagaiban és félsivatagos síkságain ugyanúgy megtalálhatók, mint Oroszország délnyugati, illetve Kína északi részén.                                                                              A legtöbb futóegér üregekben tölti a napjait, állandó, körülbelül 20-25°C hőmérsékleten, néha egy-egy kővel vagy röggel eltorlaszolva rejtekhelye bejáratát. A nagy meleg hamar végezhet ezekkel az állatokkal, a legtöbb alfajuk éjszakai életmódot él, csak az éjszaka hűvösében merészkedik ki a szabadba élelmet keresni. A hidegebb, északibb vidékeken elé mongol futóegér és a nagy futóegér azon néhány alfaj közé tartozik, melyek éjjel és nappal egyaránt aktívak.

 

Emésztés

A futóegerek számára létfontosságú a vízszerzés és -raktározás. Bizonyos mennyiségű folyadékra szert tesznek azáltal, hogy ,,elégetik''  a magvakban és az egyéb növényi anyagokban található szénhidrátokat, ám ezeket a táplálékokat akkor gyűjtik be, amikor azok még nedvesek a harmattól. Emésztőrendszerükben igen hatékonyan szvódik fel a víz a táplálékukból, aminek következtében nagyon száraz az ürülékük, erős veséjük pedig a lehető legtöbb vizet tartja vissza, így csak néhány csepp, igen sűrű vizeletet ürítenek. Noha a legtöbb futóegér növényevő, szinte minden faj, a Wagner-egér különösen a csigákat kedveli.

 

Futóegerek otthon

A futóegerek könnyen szelidíthetők, ritkán harapnak, élettartamuk körülbelül két év. Jól ugranak, ám ennek ellenére fogalmuk sincs arról, mit jelent a magasság, tehát nem szabad őket egyedül hagyni az asztalon, ugyanis leugorhatnak és megsérülhetnek.

 

Túlélés a vadonban

A futóegerek teste úgy alakult ki, hogy elősegítse a ragadozókkal szemben túlélésüket. 

*Igen nagy középfülük révén meghallják a baglyok halk szárnysuhogását.

*Szemeik elhelyezkedése révén igen széles a látómezejük.

*Rejtőzködés elősegítése végett szőrzetük színe megegyezik annak a terepnek a színével, melyen élnek. Még ha ugyanahhoz a fajhoz tartoznak is, a sötétbarna vulkáni sziklák között élők szőrzete sötétbarna lesz, a sárgás homokban élőké pedig sárgásbarna.

*Hosszú farkukkal egyensúlyoznak ugráskor, illetve rátámaszkodnak, amikor hátsó lábaikra ágaskodva körülnéznek.

 

A futóegér világos hasi szőrzete visszaveri a forró sivatagi talajról felszálló meleget, s ezzel segít hűvösen tartani az állatot.

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.