futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hörcsög

Általános

A szívós rágcsálók között megtalálhatóak például a parányi kínai hörcsögök, az európai feketehasú, vagy a kisállat-kereskedésekben leggyakrabban fellelhető aranyhörcsögök. A vadonban magányosan, üregekben élnek, és gyümölcsökkel, magvakkal, növényekkel táplálkoznak.  Egyes fajták rovarokat és egyéb kis méretű állatokat is elfogyasztanak. Minden hörcsögnek tágas pofazacskója van, amibe élelmet tudnak gyűjetni.

 

Szín, súly és látás

A szelektív tenyésztés nyomán több mint harminc aranyhörcsögváltozat alakult ki. Ezek közé tartozik a csontszínű, a fahéj, a fehér szépia, a méz, az ezüstkék, a sötét, a közönséges és a világos arany. Lehetnek csíkosak is. Emellett vannak foltos tarkák, pöttyösek, fényesek és teknősmintájúak is. Szemük lehet fekete, piros vagy rubinszínű. A közönséges aranyhörcsög színe világosbarna, hasa fehér, hossza 15-20cm, súlya 85-130 gramm. Színvak, azaz fekete-fehérben látja a világot.

Fejlődés és tevékenységek

A hörcsögök testfelépítése anatómiai szempontból megegyezik a nyulakéval és az egerekével. Biológiai szempontból az a legdöbbenetesebb bennük, hogy milyen gyorsan növekednek. Egy hörcsögnek mindössze hatvan nap kell ahhoz, hogy az anyja méhében lévő petesejtből szaporodásra képes egyeddé fejlődjék. A hörcsögök főleg a sötétben, különösen este 8 és 11 óra között aktívak, s ha mesterségesen felcserélik körülöttük a nap sötét és világos szakaszait, akkor tevékeny időszakuk is átkerül a sötét órákra. Napi "munkaidejük" alatt rendszeresen tizenegy-huszonegy kilométer távot járnak be. Fogságban különösen a szökésre koncentrálják az energiájukat, a tüzelő nőstények pedig igazán elszántan próbálnak engedély nélkül eltávozni. A hörcsögök igen finnyás állatok, sok időt fordítanak a tisztálkodásra, különösen, ha emberi kéz érintette őket. Átlagos várható élettartamuk egy-három év.

 

Aranyhörcsögök

Az aranyhörcsögöt néha szíriai hörcsögnek is nevezik, noha valójában nemcsak Szíriában honos, hanem Kis-Ázsia és a Balkán síkságain is. A ma fogságban tartott hörcsögök mindegyike egyetlen aranyhörcsögcsaládtól származik, amit dr. Aharoni fogott el 1932-ben, Szíriában. A hörcsögcsaládot elvitték a jeruzsálemi Héber Egyetemre, és megállapították, hogy fogságban is jól érzi magát. A család egy nőstényből és hét kölyökből állt. Négy megszökött, az egyik nőstényt pedig megölte egy hím. Így egy hím és két nőstény maradt. Ez a három állat alkotta az ősalmát szinte minden aranyhörcsögnek, ami valaha megfordult a laboratóriumokban és a gyerekszobákban, bár 1971-ben egy újabb vad ágat vontak be a tenyésztésbe. Az első alom szépen szaporodott, és 1938-ban eljutotak az első példányok az Egyesült Államokba is. Ennyit a beltenyészet veszélyeiről!

 

A hörcsögök beszerzése

A legjobb fiatal hörcsögöt venni. A kiválasztott állatnak ugyanúgy meg kell vizsgálnia minket, mint ahogy nekünk őt. Ez a hörcsög pontosan az a finnyás állat, amire vágyunk.

*Keressünk még nem teljesen kifejlett, 7,5-10cm hosszú, nagy, csillogó szemű állatot.

*Viselkedése legyen élénk, kíváncsi, ne riadjon meg attól, ha kézbe vesszük.

*A szőrzete legyen sima, folytonos.

*Külseje legyen makulátlanul tiszta.

Megjegyzés: Természetesen legyünk elnézőek a nappali szunyókálás közben megzavart állattal. A durván felébresztett hörcsögök egy ideig morcosak és kábák, s ezért talán a késő délutáni vagy kora esti órákban érdemes szemügyre venni.

 

Az állat elhelyezése

A hörcsögök a vadonban sivatagi területeken, akár egy napon belül is 52 °C-tól -3 °C-ig terjedő, szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között élnek. Igazi remeték, leginkább egyedül érzik jól magukat. Üregeik páratartalma igen magas.

Otthonunkban célszerű egyszerre csak egy hörcsögöt tartani. Vásárolhatunk számára különleges hörcsögkalitkát, ami legalább 2400 négyzetcentiméter alapterületű és 30cm magas. Ez készülhet üvegszálból, erős műanyagból (a polipropilén és a polikarbonát sokkal keményebb és hörcsögállóbb, mint a polietilén, az akril vagy a polisztirol) és horganyozott fémből, de nem alumíniumból, ónból vagy fából, mivel ezeket könnyűszerrel átrágja az állat.

* A hörcsögök és általában a rágcsálók szeretnek elrejtőzn a sarkokban, ezért ha kör alakú kalitkát veszünk nekik, mindenképpen tegyünk bele bújólyukat.

*A kalitka oldalának és tetejének a dróthálónál jobban megfelel a fémrács. Hörcsögöt ne tartsunk olyan dróthálós kalitkában, amiben 5 centiméteren nincs legalább nyolc hálószem, mivel túl nagy hálószemek arc- vagy lábsérüléseket okozhatnak az állatnak.

* A tolóajtók sokkal jobbak, mint a sarokpántosak, amik könnyen becsíphetik az állatok parányi  lábait.

*Akárcsak a nyulak esetében, az oldalsó ajtók előnyösebbek a kalitka tetején találhatóknál.

 

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.