futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Tengerimalac

Általános

Ezeknek a minikedvenceknek hegyes metszőfogaik vannak és bántalmazás vagy rossz bánásmód esetén akár egy hörcsög is fájdalmas harapásokra képes. Ám nincs szelídebb és türelmesebb, mint a tengerimalac. :)

Honnan ez a különös név? Maga za állat Dél-Amerikából származik, ahol Peruban még ma is megtalálhatók vadon élő rokonai. Egyes fajtái a hegyekben, igen nagy magasságokban is megélnek. Az andokbeli húshiány miatt az inkák előtti őslakosok háziasították a tengerimalacokat. Mi több, évszázadokon át a tengerimalac volt az egyetlen háziasított húsállat Peruban, s még az isteneknek is bemutatták áldozatul. A tengerimalacok a XVI. századi spanyol hódítást követően kezdtek elterjedni az inka birodalomból, és Nyugat-Afrikán keresztül, Aa XVII. században érkeztek el Európába. Mindazonáltal nem lehet eldönteni, hogy a "tengeri" jelző bármilyen konkrét földrajzi területre vonatkozik-e, ugyains a XVII-XVIII. században egyszerűen azt jelentette, hogy "kölföldi", "idegen".

 

Változatok

A házi tengerimalacnak három fő változata van:

*az angol (a leggyakorib)

*az etióp

* a perui (a legritkább)

-Az angol változat rövid szőrű, s vagy egszínű (vajszínű, fekete, fehér, arany stb.) vagy két szín ("bicolor") vagy három ("tricolor") keveredik rajta. A nyulakéhoz hasonló színmintázatokat ugyanazokkal az elnevezésekkel jelölik (pl. himalája, holland stb.).

-Etióp változat szintén rövid szőrű, de bundája durvább és sok forgó található benne. Ez a változat is számos színben fellelhető.

-A perui változat hosszú szőrű (akár 2 cm hosszú is lehet) és szintén több színben létezik.

 

Látás és élettartam

A höcsögöktől és a legtöbb rágcsálótól eltérően a tengerimalacok rendelkeznek bizonyos fokú színlátással. Átlagos élettartamuk négy-nyolc év.

 

Fogazat, rágás és rágcsálás

A tengerimalacok jellegzetes rágcsálók. Rendelkeznek a négy fő jellemzővel: a véső alakú metszőfogakkal, melyek az állat egész élete során folyamatosan növekednek. Rágcsálásnál az alsó metszőfogak előre-hátra mozogva záródnak a felsőkhöz. Eközben az őrlő- vagy zápfogak nem érnek egymáshoz, mi több, a tengerimalac letudja zárni a szája htsó részét azzal, hogy pofazacskóját beszívja a metszőfogai mögé. Ez lehetővé teszi, hogy a megrágott anyag lenyelése nélkül rágcsáljon egy ideig, és csökkenti a zápfogak kopását. Amikor a tengerimalac úgy dönt, hogy a rágcsálásról áttér a rágásra, akkor hátrahúzza az alsó álkapcsát, az alsó metszőfogai szépen besimulnak a felsők mögé, és az így már összeérő zápfogak megkezdik a nyelést megelőző őrlőmozgásukat. Ezt az egész bonyolult szájtevékenységet speciális izmok bonyolult rendszere vezérli.

Izgi mihh? :)

 

Emésztés

A többi rágcsálóhoz hasonlóan a tengerimalacoknak is nagy vakbele van. Ez a zsákutca a vékony-és vastagbél találkozása között helyezkedik el, ahol a növényi anyagok (melek gyakran televannak nehezen lebontható cellulózzal) egy időre megállnak az emésztőrendszerben, hogy hatékonyabban meg lehessen emészteni őket.

 

A tengerimalac beszerzése

 

Felkészülés az állat fogadására

*Kisállat-kereskedések, ma már számos kiváló kisállat-kereskedést találhatunk. Olyat válasszunk, amit szemmel láthatólag rendben tartanak: a ketrecek tágasak és tiszták, az eladók örömmel válaszolnak kérdéseinkre. Ha egészségügyi vonatkozású kérdéseink merülnek fel, a vásárlás előtt konzultáljunk állatorvosunkkal.

*Hobbitartók és -tenyésztők, a kisállatok, különösen a divatos fajták másik forrását a hobbitartók és -tenyésztők jelentik. Ez utóbbiakat klubokban, társaságokban és a szaklapok hirdetési rovataiban találhatjuk meg.

A jó, tiszta szállás elengedethetlen az állat egészsége szempontjából.

 

A tengerimalac megfogása:

Szelíden, de határozottan fogjuk meg az állatot a lapockáinál, emeljük fel és a másik kezünkkel támasszuk alá a farát.

 

Amire a kiválasztásnál ügyelni kell:

* Nem szivároghat váladék a szemből, a fülből, az orrból és a szájból.

* A légzése legyen szabályos és halk.

* A szőrzet legyen sűrű, de ne durva.

*Kézbe fogva az állatnak tömör, sűrű szőrzetű érzetet kell keltenie.

* Az állat legyen élénk, szőre legyen fényes, ne legyenek rajta ürülék- vagy vizeletnyomok.

*Az ürülékében nem lehetnek hasmenésre utaló jelek.

 

Tengerimalac elhelyezése

A kisállat-kereskedések számtalan különböző típusú lakhelyet kínálnak kis kedvenceink számára. Ám ezek közül némlyik túl szűkös, vagy nem elég erős, így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a legcélszerűbb saját elképzeléseink szerint elkészíttetni az állat lakhelyét.

A tengerimalacok nem annyira szívósak, mint a nyulak, így jobban meg kell őket óvni az elemektől. Mindazonáltal széles hőmérséklet tartományt elviselnek, ha nincs huzat és megvédjük őket a nedvességtől. Ha bőségesen rendelkezésükre áll az alom, amibe befúrhatják magukat, akkor mindenféle külön fűtés nélkül tarthatók, bár télen nem célszerű a szabadban hagyni őket. Tenyésztésre 15,5-18,5 °C  hőmérséklet ajánlott. Ha a hőmérséklet nem haladja meg a  13°C-t akkor a tengerimalacok nem érzik jól magukat. Ha viszont a 32°C-t meghaladja a hőmérséklet, különösen a vemhes nőstények esetében fennál a végzetes hőguta veszélye. Nagyon meleg időben biztosítsunk árnyékot az állatok és lakhelyük számára.

 

Ketrec vagy kalitka?

*Ketrec, akárcsak a nyulak esetében, két kis tengerimalac számára ideális lakhely egy legalább 120 x 60 x 45 cm-es ketrec.

*Kalitka, A hörcsögökéhez hasonló, de annál nagyobb kalitka szintén megfelelő a tengerimalacok számára.

*Doboz, megfelelő csűrben vagy szobában akár egy dobozban elhelyezhetjük a tengerimalacot.

Megjegyzés: Akármilyen lakhelyet is kap az állat, legyen jól szigetelt, jól megvilágított, tiszta. Padlója és falai ne engedjék át a huzatot. Néha drótháló aljú kalitkában is tartanak tengerimalacot, ebben azonban eltörhet a lábuk. Ennek kockázata csökkenthető, ha 1,25 x 3,5 cm-es, téglalap alakú hálószemű hálót használunk.

Tipp: Mióta a malacom van, én egy úgynevezett, kopaszmalacnak való ketrecbe tartom, az egész műanyag, tetején nyitható, tolható ráccsal. Ilyen ketrecben biztosan nem kap huzatot, nem tudja rágni a rácsokat, mint a normális ketrecekben, tehát fogát nem tudja eltörni, őt sem idegesíti, minket se a rágás hangja.

 

Almozás

A tengerimalacoknak tágas ketrecre és sok alomra, pl. szénára, faforgácsra vagy tőzegre van szükségük. Tehát az alom lehet faforgács, lehetőleg idős puhafából, semmiképpen ne legyen illatosított(!!), vagy lehet tőzegalom. Szalmát és fiatal, illetve örökzöld fák forgácsát jobb nem használni, mivel ezeket megeszi a tengerimalac, és gyomorpanaszokat okozhatnak. Az állat táplálékul adott széna egy részéből vackot fog készíteni magának. Hetente legalább egyszer cserélni kell az almot és ki kell takarítani a tengerimalac ketrecét.

 

Szabadtéri kifutók

Akárcsak a nyulak esetében, jó idő esetére alakítsunk ki állandó vagy hordozható kifutót. Noha a nyulak és tengerimalacok békésen megférnek egymás mellett, különösen, ha még kölyökkorukban megismertettük őket egymással, én személy szerint nem javaslom az együttartásukat. A nehezebb nyulak időnként ráugranak a tengerimalacokra és agyonnyomják őket.

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.