futoeger
futoeger
Névnap^^

 
Törpihörik :)
 
Menü
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
YouTube;Vsocial
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Ez a legszuperebb!
Nagyon jo, tanulságos
elmegy
Erre muszáj válaszolni?
fúúj neee
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Tartás, gondozás

Tartásuk

A helyük lehet ketrec vagy terrárium. A mongol futóegerek általában
jobban kedvelik a terráriumokat! Amit ajánlatos a következőképpen
berendezni: alomnak mehet faforgács (ne fenyőből legyen), csutkaalom vagy homok.
Kell nekik berakni olyas valamit, amivel tudnak szórakozni, mint pl WC
papír gurigát, konyhai papírtörlőt, (fénymásoló)papírt. Ezeket szétrágják és beépítik a fészekbe.
Ez sokáig lefoglalja őket.. :) Majd tehetünk bele megfelelő méretű(kb. 15cm átmérőjű)
mókuskereket, esetleg házikót is kaphatnak, ami lehet kerámia vagy fából készült (bár annak hamar vége).
Esetleg még nálam nagyon kedvelik a hajlítható fahidat (ez megtekinthető az alábbi képen).Készíthetünk a terráriumba emeletet is, ha
az megfelelő magasságú, fejárónak lehet kapni fából készült létrát, ezt általában kiszokták végezni :) vagy
egy vastagabb faágat! Ezután a bundaápolás kedvéért tehetünk bele homoktálat, a homok lehet csincsilla- vagy
madárhomok. Ennek nem kell mindig előttük lennie. Néha csipegetnek belőle, ez teljesen természetes.. :)
Itatónak a Trixie márkát ajánlom, ennek van a tetején olyan, amibe belelehet akasztani a drótot, s úgy föllógatni (ez is jól látszik az alábbi képen).
A terráriumon mindenképpen kell lennie tetőnek akármilyen magas is az, ezek a kis rágcsálók nagyon nagyokat tudnak ugrani
és nagyon okosak, pl. felkapaszkodva az itatóra simán leléphetnek! :)


 

Viselkedések:

Dobogás  A mongol futóegerek ha megijednek vagy ha izgatottak, a hátsó lábukra állba ritmikusan dobognak. Legtöbbször a veszélyt jelzik ezzel, s míg valaki leadja a vészjeleket, a többiek  mozdulatlanul hegyezik fülüket. Ilyenkor a legkisebb mozdulatra is a legközelebbi búvóhelyre rohannak. Ez akkor különösen vicces, ha több helyen tartjuk őket, s egymásnak üzennek dobolva. Hasonlóan dobognak a hímek párzáskor is, bár a gyakorlott fülnek könnyen megkülönböztethető. Ilyen esetekben a többiek nem izgatják magukat.

Tisztogatás   A tisztogatás nagyon fontos része a mongol futóegerek szociális életének. Nemcsak tisztán tartja őket, hanem a szociális viszonyokat is kifejezi. A domináns egyed ezzel jelzi elsőbbségét egy alacsonyabb cini fölött. Ha két egér találkozik, azzal fejezik ki nyugodt kapcsolatukat, hogy egymást megtisztogatják. Persze az egerek magukat is tisztogatják.

 

Verekedés   A verekedésnek két formája van: a játékos és a komoly verekedés. Játékosan általában a fiatal mongol futóegerek verekednek. Ilyenkor az egyik hirtelen ráugrik a másikra, majd elkezdenek birkózni. Az ilyen bunyók általában egymás tisztogatásával végződnek. Komoly verekedés esetén felborzolják szőrüket és egymás torkának esnek, estenként vér is folyhat. Ezekben az esetekben szinte lehetetlen őket kibékíteni, célszerűbb őket elválasztani. Komoly verekedésre leginkább akkor kerülhet sor, ha 2 mongol futóegér először találkozik, vagy ha a dominancia viszonyok bizonytalanná válnak a terráriumban. A verekedések megelőzése végett használjunk összeszoktató ketrecet és a nőstényeket párban tartsuk. Ha egy összeszokott csapatban tör ki a viszály, válasszuk szét a csoportot és figyeljük meg, ki a verekedős.

 

Ásás   Sokak szerint a mongol futóegerek legnagyobb hibája az, hogy megszállottan ásnak. De ez egyáltalán nem valami defekt, csak annak a természetes viselkedésnek a megnyilvánulása, hogy a vadonban bonyolult járatokat ásnak maguknak. Szóval inkább mélyen almoljunk be nekik, hogy megvalósíthassák önmagukat.

 

Kiszabadulás   A mongol futóegerek hihetetlenül tehetséges szabaduló művészek. Ezért nagyon fontos, hogy a terrárium tetején biztonságosan záródó hálós tető legyen. Ha mégis meglógott valamelyik cini, zárd egérmentes helyre a kutyát/macskát, csukd be az ajtókat és figyelj! Előbb-utóbb hallasz valami zörejt vagy látsz egy elsuhanó árnyat. Ekkor zárd be "légmentesen" a szobát, ülj le és várj! A cinik legyőzhetetlen kíváncsisága előcsalogatja őket, s ilyenkor könnyen elkaphatod (ne a farkánál!) vagy egy edénybe/dobozba becsalogatható. Ha máshogy nem megy, tegyél le a földre napraforgómagot, vizet, esetleg a ketrecét is, hátha erre előjön.

 

Idegen futók és egyebek   Mi történik, ha két idegen mongol futóegér találkozik? Az esetek 99%-ban összeverekednek saját területüket védve. Amúgy nem szerencsés más állatokkal sem összeengedni őket. Nálam például a papagáj rendszeresen ki volt engedve és ha ugyanakkor futtattam a ciniket, a papagáj állandóan piszkálta/csesztette őket. Pár alkalom után az egérke megunta és revánsot vett. Alig tudtam kimenteni a jogosan mérges cini karmai közül a madarat, aki jó pár tollát elvesztette a bunyóban

 forrás: www.mongolfutoeger.fw.hu

 
Time
 
Mongik :)
 

 Két gyönyörű kölyök vadas dzsungáriai törpehörcsög keresi szerető gazdiját! Együtt is elvihetők, amint elérik a 4 hetes kort.

 
Linkek
 
KisRágcsáló Klub

 
Más állatok
 
Harukichi

 
Chat
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.